Mi az a Vállalati Önkéntesség?

 *A vállalati önkéntes tevékenység olyan kezdeményezés, amelyben a vállalat támogatja, bátorítja dolgozóit és partnereit, hogy önkéntes munkát végezzenek – azaz szakértelmüket, tehetségüket, ötleteiket, kreativitásukat, fizikai erejüket állítsák valami jó cél szolgálatába.*

A világ sok országában már természetesnek mondható a társadalmi felelősségvállalást (CSR) előtérbe helyező szervezeti működés, melynek egyre több helyén szerves eleme a vállalat önkéntes programja. Magyarországon is egyre több jó kezdeményezés indul el, de igazából még csak mostanában bontogatják szárnyaikat az ilyen fajta tevékenységek. 

 Annak érdekében, hogy a Magyarországon működő cégek is minél eredetibb és a cég CSR stratégiába illeszkedő vállalati önkéntes programot tudjanak kialakítani az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) 2004 óta működteti a fogadó szervezetek igényeit és a cégek elképzeléseit összepárosító és magukat a programokat leszervező szolgáltatását.

Fontos tényező, hogy a vállalati önkéntes programok a cég számára is közvetlen és közvetett haszonnal járnak.

Ilyenek általában:

- a dolgozók cég iránti lojalitásának erősítése,

- a fluktuáció csökkentése,

- a csapatkohézió erősödése,

- a kommunikációs készségek és interperszonális kapcsolatok fejlődése,

- a cég hírnevének javítása csupán néhány olyan pozitívum, melyből a cég közvetlenül profitál hosszú távon, miközben egy jó ügyet szolgál munkatársai részvételén keresztül. 

 

A 2002  óta működő Önkéntes Központ Alapítvány célja a magyarországi önkéntesek és az őket foglalkoztató szervezetek munkájának támogatása információval, tanácsadással és képzéssel; az önkéntesség kultúrájának terjesztése, s annak integrálása a hazai társadalmi környezetbe magánszemélyekkel, társadalmi szervezetekkel, intézményekkel és vállalkozásokkal végzett konkrét tevékenységeken keresztül.