Hírek

A Kettőspont Alapítvány várja a fiatalok jelentkezését, a Kettőspont Külföldi Önkéntes Szociális Szolgálat egy évre szóló programjába. A program során 18-30 év közötti fiataloknak adnak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek egy 1 éves önkéntes szociális szolgálaton Németországban vagy Franciaországban fogyatékkal élő embereknek fenntartott intézményeken, műhelyekben.

Tájékoztató a programról:

Program ideje: 2024.  február eleje - 2025. február  vége, illetve 2024. nyara (július vége/augusztus) - 2025. augusztus

Szolgálat ideje: 2024. március 01. – 2025. február 28. illetve 2024. szeptember 01. – 2025.augusztus 31.

További információ: a csatolmányokban és Kapuvári Zsófia kapuvari@kultindex.eu

Szívesen segítenél egy fiatalt a szakmai életében vagy a tanulmányai terén? Légy mentor!

Oszd meg ismereteidet és tapasztalataidat egy olyan fiatallal, akinek szüksége van a segítségedre.Csak lelkesedés, élettapasztalat és a fiatalok segítésére való hajlandóság szükséges. Az Önkéntes Központ Alapítvány 50 év feletti mentorokat keres fiatalok mellé. A mentorálás előtti felkészítést biztosítjuk. A program minden résztvevő számára ingyenes.

Ha szeretnél részt venni, jobban megismerni a programot, várunk felkészítő workshopunkra!

Időpont: 2023. december 15., péntek, 9:00-12:00 óra

Helyszín: Budapest Főváros Idősek Információs Pontja 1052 Budapest, Bárczy István utca 1-3. (5perc séta a Deák Ferenc tértől)

A felkészítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

REGISZTRÁLOK a workhopra

Az Önkéntes Központ Alapítvány 2023. november 23-án 14.00-16.00 óra között webinárt tart a részvételi költségvetésről.

- Szeretnél beleszólni, hogy mire költi pénzedet a településed?

- Összetartóbb közösségre vágysz?

Örömmel várunk ingyenes webináriumunkra. A csatlakozási linket a jelentkezési felület kitöltése után küldjük. Jelentkezési felület és további információ ITT

Kérdés esetén az ÖKA munkatársához lehet fordulni: Tarcsai Judit tarcsai.judit@onkentes.hu

 

   Ha szeretnéd hasznosan tölteni a szabadidődet, ha szívesen belelátnál egy jól működő szervezet mindennapjaiba, ha érdekel az ökológiai szemlélet, a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszerellátás, akkor közöttünk a helyed!

 

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) olyan kutatási-innovációs feladatokon dolgozik, amelyek a gyakorlatban is alkalmazható eredményekkel segítik a hazai mezőgazdaság és élelmiszertermelés fenntartható fejlődését. Ennek érdekében kutatási hálózatokat alakítunk ki a gazdálkodókkal, hazai és nemzetközi kutatóintézetekkel, valamint ismeretterjesztő munkát végzünk, szaktanácsadást nyújtunk. Az ismeretterjesztés munkánk egyik alappillére, ezért három fős kommunikáció csapatunk soha nem fogy ki a hasznos és érdekes feladatokból.

 

Téged keresünk:

- ha kommunikációs képességeidet kamatoztatnád vagy továbbfejlesztenéd,

- ha besegítenél, hogy minél több érdekes hír és tapasztalat jusson el az ÖMKi kommunikációs csatornáin a gazdákhoz és a hobbikertészekhez,

- ha szívesen szerkesztesz online felületeket vagy szervezel eseményeket,

- ha fotóznál vagy rögzítenél akár amatőr tehetségeddel kép és videó anyagokat a rendezvényeinken!

 

Ha nálunk leszel önkéntes, akkor ígérjük neked:

- az együttműködést az ÖMKi jól működő kommunikációs csapatával, ahol pezseg a hiteles marketing-kommunikációs élet,

- megismerheted a biokertészkedés szemléletét és módszereit, miközben a kutatásokba is betekinthetsz,

- fejlesztheted, alkalmazhatod kommunikációs képességeidet,

- önkéntes munkáddal a fenntartható mezőgazdaság és a helyben termelt, egészséges élelmiszerek jelenét és jövőjét építed!

 

Ha heti néhány órát szívesen segítesz, annak rendkívül örülünk és akkor is ugyanúgy megbecsüljük a munkádat, ha csak alkalomszerűen és időszakosan jut időd önkéntes feladatokra.

 

Munkánkat Budapesten óbudai központtal végezzük, kutatóink és a velük együttműködő gazdák az ország egész területén jelen vannak, miközben munkánk egy részét online végezzük.

Várjuk jelentkezésedet a szilvia.dora@biokutatas.hu címre!

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) az önkéntes koordinátorok munkájának támogatására szeretné megalakítani és összefogni az önkéntes koordinátorok közösségét.

Az előzetes kérdőíves felmérés után ennek érdekében 2023. október 20-án az ERSTE Toronyban egy szakmai előkészítő fórumot tartott– ezúton is köszönjük az ERSTE Bank támogatását, akik befogadták a rendezvényt.

A találkozó célja az volt, hogy az önkéntes programokat működtető fogadó szervezetekkel közösen megtervezzük a közösség 2024-es elindítását.

A programon 14 önkéntes fogadó szervezet képviseletében 16 önkéntes koordinátor vagy önkéntesekkel foglalkozó munkatárs vett részt.

A résztvevők egyöntetűen megerősítették, hogy szükség van egy ilyen szakmai, támogató közösségre, és nagyon értékes javaslatokat tettek a közösség kialakítására, célkitűzéseire, működésére vonatkozóan.

Az ÖKA célja ugyanis, hogy egy olyan közösség formálódjon, ahol a tagok közös gondolkozással maguk alakítják, formálják annak kereteit, tartalmát.

 

 

 

Várjuk minden olyan fogadó szervezet, önkéntes koordinátor érdeklődését, aki szívesen részt venne az önkéntes koordinátori közösség elindításában, és csatlakozna a közösséghez!

 

 

További információ, jelentkezés: Nagy Brigitta (ÖKA), kepzes@onkentes.hu

Az álláskeresés folyamata kihívást jelenthet, főleg akkor, ha hosszabb ideig voltunk munkanélküliek, vagy még soha nem dolgoztunk az adott szakmában. Sokan gondolkoznak karrierváltásban, amihez szintén jól jön egy a támogatás.

 

„Új utak az álláskereséshez” címmel ingyenes tréninget tartott az Önkéntes Központ Alapítvány – a Diverzitás Alapítvánnyal együttműködve a budapesti Európa Pontban. A 2023.október 10-11-én megrendezett  kétnapos program során a résztvevők széleskörű ismereteket szerezhettek magukról és a munkaerőpiacról és a különböző technikákról különféle módszerek által. A játékos, fantáziadús  workshopok, a páros mentorálás és az interaktív előadások  a meglévő készségek feltárására és tudatosítására fókuszáltak. Ezeket a korábbi munkatapasztalaton kívül az önkéntes tevékenységeik során is szerezhettek a résztvevők. Az egyéni készségek feltérképezése mellett a másik fő téma az volt, hogyan használható a mesterséges intelligencia a munkakeresés során.

Van még néhány szabad hely az október 12-i Online workshopunkra!

Az Önkéntes Központ Alapítvány önkéntes menedzsment témájú workshop sorozatának utolsó részére várjuk még a jelentkezéseket. Ennek témája az Önkéntesek motiválása, megtartása.  

Miért önkénteskednek az önkéntesek? Miért nem önkénteskednek, akik sosem voltak, vagy már voltak önkéntesek?  Változik-e az önkéntesek motivációja? Mit tehetek azért, hogy hosszú távon megtartsam az önkénteseket? Az önkéntesmotivációk és az összefüggések áttekintése, valamint egy gyakorlatban alkalmazható lista az önkéntesek elismerésére, amit ez a workshop kínál kezdő és gyakorló, ám magukat és munkájukat strukturálni vágyó önkéntes koordinátoroknak. 

Önkéntesek motiválása és megtartása: elméletben és gyakorlatban – Online Workshop 

Időpont: 2023.október 12. 14.00-17.00 óra Részvételi díj: br. 9.000 Ft/fő

 

Jelentkezés az online űrlap beküldésével: https://forms.gle/dYbuibzq7UBfNKDM7

 

További információ  kepzes@onkentes.hu e-mail címen (Nagy Brigitta, Önkéntes Központ Alapítvány)

2023 szeptemberében a Mentoring Across Borders partnerség képzési napokat szervez a szervezetek számára, hogy mentor pontokká válhassanak. A mentor pont olyan szervezet, amely idősebb embereket képez ki mentorokká, és egy online platformon keresztül párosítja őket fiatalabb tanítványokkal. Amennyiben az Ön szervezete érdeklődik a mentorálás kialakítása iránt, szeretettel várjuk angol nyelvű képzésünkön.

Bővebb információ a Mentor Pontokról itt található: Mentoring Across Borders honlap.

A képzési napokat a partnerségben részt vevő négy szervezet, az AGE Platform Europe, a CESES, a CEV és a Vol.To szervezi online és angol nyelven (egy rendezvényt olasz nyelven is), és részt vehet bármely, a projekt iránt érdeklődő szervezet.

A MAB képzési nap célja, hogy felkészítse az érdeklődő szervezeteket a Mentor Pont szerepének vállalására és a projekt kísérleti tevékenységeiben való részvételre. Bemutatásra kerülnek a Mentor Pontok jellemzői, szerepei és feladatai, valamint a MAB platform és azon anyagok bemutatása, amelyeket a Mentor Pontok a mentorok képzéséhez használhatnak.

A képzési napok második fordulójára decemberben kerül sor azon szervezetek számára, amelyek nem tudnak részt venni az első, szeptemberi időpontban.

Az Önkéntes Központ Alapítvány – a Diverzitás Alapítvánnyal együttműködve – ingyenes workshopot hirdet, melynek célja, hogy a munkakeresők számára új utat mutasson: bemutassa a civil szervezetek munkáját, erősítse a környezettudatosságot, segítsen a képességek tudatosításában és pármentorálást biztosítson, mely segíti a résztvevőket a munkakeresésben. Olyan fiatalok (18-30 év) és tapasztalt munkakeresők (45+) jelentkezését várjuk, akik szívesen fedeznék fel a környezettudatossággal foglalkozó civil szervezetek munkáját és kíváncsiak a páros mentorálás előnyeire.

A 2 napos program tartalmaz: 4 workshopot, készségtudatosító tréninget, valamint egy 4 órás civil szervezeti látogatást és egyéni időpontokba szervezett mentorálást.

Időpont: 2023.10.10-11. + külön időpontokban a szervezeti látogatás és mentorálás

Helyszín: Európa Pont Bp. II. Lövőház u. 35

Jelentkezési határidő: 2023.október 5. csütörtök 12:00

Jelentkezés az alábbi linken: https://forms.gle/9e8Q8v1gaym8tHFr9

További információ: tarcsai.judit@onkentes.hu

Az Önkéntes Központ Alapítvány egy Önkéntes Koordinátori Közösség kialakítását tervezi, és szeretné elősegíteni egy ilyen közösség formálódását. Célunk egy olyan szakmai alapokra épülő közösség létrehozása és összefogása, amely országos szakmai fórumot képez a gyakorló önkéntes koordinátorok számára.Előzetesen azt kívánjuk felmérni, hogy a különböző területeken, más-más szervezeti keretek között működő önkénteseket szervező, koordináló munkatársak számára hogy lehetne hasznos egy ilyen közösséghez csatlakozni, valamint milyen elvárásaik és igényeik vannak.Azt is szeretnénk feltérképezni, hogy milyen lehetőségeik vannak az önkéntes fogadó szervezeteknek, amivel hozzá tudnak járulni a koordinátori közösség fenntartásához és működtetéséhez.
Az online kérdőív ezen a linken található: https://forms.gle/8jD7gv24ec4EsN476
Kitöltési határidő: 2023. október 5.
Nagyon köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével segíti munkánkat!