Vállalati Önkéntes Programok a Raiffeisen Bank munkatársaival 2013-ban

A 6 éve létrehozott Raiffeisen Bank Önkéntes munka programjának köszönhetően a bank munkatársai az ország különböző településein, elsősorban gyermekvédelmi és oktatási- nevelési intézményekben önkénteskednek.

Az elmúlt években a bank főosztályai belső pályázás útján jelentkezhettek az önkéntes programokra. Az idei év újításai közé tartozik, hogy az önkéntes munkára jelentkező csoportok saját maguk javasolhattak támogatásra szoruló gyermekintézményeket.

A 2012-es év további újítása volt, hogy megvalósításra került egy olyan önkéntes program is, amelyre a vállalat munkatársai egyénileg jelentkezhettek, ráadásul a programon részt vehettek a jelentkezők barátai és családtagjai is.

2013-ban leginkább Budapesten és Budapest környéki óvodákban valamint hátrányos helyzetű gyermekeknek segítséget nyújtó szervezeteknél önkénteskedtek a vállalat munkatársai.

Ősszel több óvodában (Hartyán óvoda, Kincskereső óvoda, Napraforgó óvoda és Fecskefészek óvoda, Meseház óvoda) vettek részt önkéntes programon. 

A kellemes időjárásnak köszönhetően mindegyik óvodában sikerült a kültéri munkálatokat elvégezni. A Hartyán óvodában például a lelkes önkéntes kiásták az elbontásra ítélt gumikerekeket, nádkerítést rögzítettek a meglévő fémkerítésre valamint új, színes közlekedési jeleket és ugróiskolát festettek az óvoda udvarára. Az egyik kreatív önkéntes még az óvoda logóját is felfestette a bejárat elé.

A Fecskefészek óvodában a már kopott kültéri játékokat és a fajáték tároló házakat varázsolták színessé a bank munkatársai. Ezeken kívül megújultak a pingvinalakú szemetesek, és új virágoskert is készült gumikerekekből. Az önkéntesek kitisztították az egyik játéktároló mögötti gazos, bozótos részt is, ahol tavasszal veteményes kertet fognak majd kialakítani az óvodásokkal.

A szigetszentmiklósi Napraforgó óvodában az önkéntesek szintén a kültéri játékokat és fa vadászkerítést szépítették meg. Az ügyesebb kezűek a Bogyó és Babóca mese jeleneit, az óvoda logóját és a csoportok jelét festették fel az udvart körülvevő kerítésre. Az önkéntesek által készített mesefalnak már az elkészülés napján csodájára járt az óvoda apraja-nagyja.

A Meseház óvodában már ismerősként fogadták a raiffeisen-es önkénteseket, hisz 2011-ben az ő segítségükkel újították fel tagóvodájuk kerti játékait. 2013-ban nemcsak az Őrnagy utcai épület kültéri fajátékait varázsolták újjá, hanem új közlekedési jeleket is festettek az óvoda udvarára, hogy az óvodások minél könnyebben megtanulhassák a közlekedési szabályokat. A jó hangulatban telt napon még a gyerekek által focipályának használt területet is sikerült befüvesíteni.

Szeptember utolsó szombatján a Raiffeisen Bank különböző osztályairól jelentkezett munkatársak a kőbányai Kincskereső óvodában önkénteskedtek. A nap során az önkéntesek által új külsőt kapott a kisvasút, a régi padok és a kültéri zuhanyzó tálcák is felújításra kerültek. A nagy munkába besegítettek az óvoda munkatársai is, sőt az óvó nénik bográcsban készített étellel is kedveskedtek az önkénteseknek.

Októberben az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt már csak beltéri munkálatok elvégzésére volt lehetőség a kiválasztott gyermekintézményeknél. Így a bank dolgozói a csömöri általános iskolában lecsiszolták és újrafestették a kopott lambériát, a Kroó György Zeneiskolában és a Zuglói Családsegítőben pedig a termek és szobák falait festették újra.

Az ősz folyamán két csoporttal jártunk még a Kossuth Lajos Gyermekotthonban is, ahol az önkénteseknek köszönhetően újabb, rétegelt lemezből készített bokrok kerültek a felújított lambériára, ki lett festve a színházteremnek szánt közösségi helyiség, sőt még a gyermekotthont körülvevő kerítés egy szakasza is megújulhatott.

Az önkéntes programok sorát december elején zártuk a Templom utcai Gyermekotthonban szervezett karácsonyi kézműves foglalkozással. A bank különböző osztályairól érkező munkatársakkal és a gyermekotthon lakóival a nap folyamán közös karácsonyfadíszeket készítettünk fából, papírból, méhviaszból és mézeskalácsból. A közösen készített díszekkel az adományba vitt karácsonyfákat díszítettük fel, amelyek alá még ajándék is jutott.

A bank munkatársai lelkes és színvonalas önkéntes munkájukkal ebben az évben is sokat tettek azért, hogy a kiválasztott fogadó intézményekben nevelkedő gyermekek - akik közül sokan igen nehéz körülmények között élnek, szebb, otthonosabb környezetben tölthessék mindennapjaikat.