Óvodát újító bankosok, avagy csapatépítés egy kicsit másképp

Nem mindennapi munkanapban volt része a Raiffeisen Bank dolgozóinak szeptember 26-án, amikor is a szigetszentmiklósi Napraforgó I. sz. Óvodában tevékenykedtek serényen az intézmény lakóinak legnagyobb örömére. A társadalmi felelősségvállalás keretében vállalt munka során az elöregedett padokat, kerítést, bordásfalakat kellett lecsiszolni és lemázolni, valamint meserészleteket festeni a játszóudvar falára. A résztvevők hasznos kikapcsolódásnak élték meg a különleges munkavégzést.

"A komparatív előnyök elmélete alapján - kezdte élménybeszámolóját a Raiffeisen Bank egyik munkatársa - közgazdaságilag nézve hatékonyabb lenne, ha ezzel nem mi foglalkoznánk, mert ebben mi nem vagyunk jók, másban sokkal jobbak vagyunk. Ennek ellenére úgy gondolom, a mai munkával mindenki nyer: számunkra feltöltődést jelent, hogy az irodai munkát, a napi rutinfeladatokat egy rövid időre gyerekek között végzett hasznos tevékenységre cseréljük, melyben kiélhetjük a kreativitásunkat. Ez is kihívás, csak másfajta, hiszen ritkán végzünk bútorfelújítást, így különösen koncentrálnunk kell, ez kihozza belőlünk a flow élményt. Emellett jó érzés hozzájárulni, hogy az óvoda illetve az itt játszó gyermekek szép színesre festett kerti bútorokat kapjanak."

A kollégák a rendhagyó munka során jobban megismerték egymást, egyöntetűen úgy nyilatkoztak, egy ilyen program kiváló csapatépítés: "Örülünk, hogy eljöttünk, nyertünk egy napot a friss levegőn - némi festékszaggal fűszerezve - és remek csapatban végezhettünk hasznos munkát, melyet az ovisok nagy izgalommal fogadtak.

A cél és az eszköz is szentesítve van 

A vállalati önkéntes programot az Önkéntes Központ Alapítvány szervezte meg. Gulyás-Balázs Zsófia, az alapítvány munkatársa elmondta, 2008-ban indult el az együttműködés az alapítvány és a Raiffeisen Bank között. A bank évente 10 önkéntes programot támogat, tavasszal és ősszel 5-5, banki munkatársból álló csapat vállal hasonló feladatokat, mellyel elsősorban gyerekeknek, olyanoknak is, akik családon kívül nevelkednek, segítenek. "Az önkéntesség definíciója a másokon való segítés ellenszolgáltatás elvárása nélkül. Alapítványunk célja, hogy az önkéntességet népszerűsítse. Ebben segített a Raiffeisen Bank a festékek, eszközök és a munkaerő biztosításával. Az önkéntes tevékenységre a vállalaton belüli csapatok pályázhattak, megjelölve, hogy a felkínált intézmények közül hol szeretnének "önkénteskedni" - fejtette ki Gulyás-Balázs Zsófia, aki szerint ilyen programoknál a társadalmi felelősségvállalás elve, az önkéntes munka népszerűsítése, és az intézmény megszépülése egyaránt fontos szempont. 

"Egy ilyen intézmény fenntartása során a kopott padok, kerítések felújítására sokszor már nem marad elég anyagi forrás, így csak összefogással, önkéntes munkával valósítható meg; ennek jelentőségét mutatja az is, hogy az óvodások és az óvoda munkatársai milyen örömmel vették otthonuk megszépülését. Emellett az ilyen vállalati önkéntes programok felhívják a figyelmet a társadalmi szerepvállalás szükségességére, arra hogy a mindennapokban is jusson eszünkbe odafigyelni egymásra, különösen a rászorulókra" - hangsúlyozta az alapítvány munkatársa. Jámborné Miskolczi Éva, a Napraforgó I. számú Óvoda vezetője a kezdeményezés létrejöttéről szólva elmondta, az Önkéntes Központ Alapítványtól kaptak egy megkeresést még tavaly, pályázatot írtak ki, melyre intézményük jelentkezett. A kiírásban felvázolták, hogy milyen jellegű munkálatokat lehetne önkéntes munkavégzés keretében megvalósítani. Az óvodavezető szerint az önkéntes munka óriási segítséget jelentett. "Az óvoda éves költségvetését szűkös keretek szabják meg. Az épületek éves tisztasági festését, illetve a szükséges felújítási munkálatokat fedezi a költségvetés, de az ilyen jellegű munkákat, melyeket az önkéntesek végeztek, már nem, így ezeket csak társadalmi munkában lehet megvalósítani. Nagyon örülök neki, hogy vannak ilyen lehetőségek." .

Az óvodavezető hozzátette: az önkéntesség Amerika irányából ered, nyugaton nagyobb hagyománya van a társadalmi munkának, ezért fontosnak tartja az önkéntesség terjesztését. Azzal, hogy a középiskolákban a diákok számára előírnak bizonyos mértékű önkéntes munkavégzést - az érettségi bizonyítvány egyik feltételeként -, a fiatalok betekintést nyernek egy másik közösség életébe, időben megtanulják a társadalmi felelősségvállalás alapjait.

 

Forrás: http://www.hrportal.hu/hr/ovodat-ujito-bankosok-avagy-csapatepites-egy-kicsit-maskepp-20131002.html