Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióval idén is Európa legaktívabb önkéntesei voltunk. A Let's Clean Up Europe! (LCUE, Tisztítsuk meg Európát!) összeurópai kezdeményezéshez a - 2015. május 15-17. között lezajlott - TeSzedd! akcióval Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét. Hasonló eredmény született egy évvel korábban is: 2014-ben hazánk egyedül teljesítette a teljes európai uniós elvárást összesen 4 évre előre a szemétszedés résztvevőinek tekintetében.

 

A 2015. évi Let's Clean Up Europe! (LCUE, Tisztítsuk meg Európát!) összeurópai szemétgyűjtés keretében összesen több mint 3000 akciót regisztráltak előre 27 európai uniós tagállamban, és 6, a közösségen kívüli országban. A kezdeményezésben ezekben az államokban összesen közel 300.000 önkéntes vett részt.

 

Magyarországon az 5. TeSzedd! akcióra 1590 találkozási pontot regisztráltak előre, és az országos szemétgyűjtésben mintegy 170.000 önkéntes vehetett részt. Ezzel a magyar önkéntesek Európa legaktívabbjainak számítanak, hiszen az adatok alapján 2015-ben hazánk adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét.

 

A LCUE és a TeSzedd! 2014. évben

Hazánk először 2014-ben csatlakozott a TeSzedd! akcióval a Let's Clean Up Europe! összeurópai szemétgyűjtéshez. Már ebben az évben kiemelkedő eredményt sikerült elérni: a mintegy 180.000 résztvevővel 2014-ben Magyarország egyedül teljesítette a teljes európai uniós elvárást összesen 4 évre vonatkozóan a szemétszedés résztvevőinek tekintetében. Az elvárt résztvevők számát az Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, EWWR) elnevezésű négy éves projekt alapdokumentumában határozták meg, az összesen 40 ezer fő/év volt az EU teljes területére vonatkozóan.

Magyarország 2013-ban csatlakozott az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjához, amely a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítését, és a közvélemény figyelmének ráirányítását célozza a fenntartható környezet megőrzésének és a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára.

További részletek: http://www.szelektivinfo.hu/sajtoszoba/712-iden-is-europa-legaktivabb-szemetgyujtoi-voltunk